10 voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden? 

Secundair arbeidsvoorwaarden zijn de extra afspraken die tussen een werknemer en werkgever worden gemaakt. Dit kan over een aantal zaken gaan, denk hierbij aan uitbetaling van een 13e maand, beloningen of een auto van de zaak. Ben jij benieuwd naar wat secundaire arbeidsvoorwaarden precies inhouden en wat erin kan staan? In deze blog vertellen wij er meer over.  

Soorten arbeidsvoorwaarden 

Naast de secundaire arbeidsvoorwaarden, bestaan er natuurlijk ook primaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn gemaakte afspraken tussen werkgever en werknemer over zaken die eigenlijk altijd belangrijk zijn. Bij primaire arbeidsvoorwaarden kan je denken aan het salaris wat je gaat verdienen en het aantal uren dat je gaat werken. Bij secundaire arbeidsvoorwaarden, gaat het om voorwaarden die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Een aantal voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn verlofdagen, reiskostenvergoedingen en een auto van de zaak.  

Primaire arbeidsvoorwaarden 

Dit zijn de belangrijkste afspraken tussen een werkgever en de werknemers. Bij de primaire arbeidsvoorwaarden dient rekening gehouden te worden met de wet en de CAO. Wettelijk bepaalde arbeidsvoorwaarden zijn onder andere het minimumloon en het minimale aantal vakantiedagen. Werkgevers zijn dan ook verplicht om zich aan de wettelijk bepaalde arbeidsvoorwaarden te houden.  

Secundaire arbeidsvoorwaarden 

Naast de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals verlofdagen, betaalde opleidingen en auto’s van de zaak, is er ook de mogelijkheid om als werkgever flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden. In geval van flexibele arbeidsvoorwaarden kan je als werknemer zelf kiezen welke secundaire arbeidsvoorwaarden je wilt. Je kan dan kiezen om vakantiedagen als verlof op te nemen, of deze dagen te gebruiken om bijvoorbeeld een opleiding mee te bekostigen.  

10 voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden 

Naast de hierboven genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er nog een hoop andere. Hieronder geven wij jou tien voorbeelden:  

 1. Smartphone of laptop
  Als medewerkers van een bepaald bedrijf een telefoon of computer nodig hebben om op te werken, dan kan de werkgever ervoor kiezen om bijvoorbeeld een smartphone of laptop van de zaak te geven aan de medewerkers. 
 2. Telewerken 
  Tegenwoordig wordt er binnen veel bedrijven aan telewerken gedaan. Dit is een van de secundaire arbeidsvoorwaarden die je kan afspreken met je werkgever. 
 3. 13e maand 
  Dit is een extra maandsalaris, die meestal uitgekeerd wordt in december. Ook hierover kan je in onderhandeling gaan met je werkgever. 
 4. Zorgverzekering
  Er zijn organisaties die ervoor kiezen om ook de zorgverzekering van hun medewerkers te vergoeden. Dit kan jou als werknemer tussen de 100 en 200 euro per maand schelen. 
   
 5. Prestatiebonus 
  Dit zijn bonussen die je als werknemer krijgt als je een goede prestatie op het werk hebt geleverd of als je bijvoorbeeld een target hebt gehaald.
   
 6. Sportabonnement
  Je denkt er misschien niet meteen aan bij secundaire arbeidsvoorwaarden, maar er zijn zelfs bedrijven die de sportabonnementen van hun werknemers vergoeden.
   
 7. Vervoersmiddel van de zaak 
  Dit is een van de bekendste, een auto of fiets van de zaak. Dit is om van en naar werk te kunnen reizen, maar ook voor alle ritten die gemaakt moeten worden voor het werk.    
10 voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

10 voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Onderhandelen met secundaire arbeidsvoorwaarden 

Je kan uiteraard met je werkgever ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Richt je dus niet enkel op bijvoorbeeld salarisverhoging, maar ook op arbeidsvoorwaarden die voor jou van belang zijn.  

Over VasteJob 

VasteJob is er om jou te helpen aan een vaste baan, dit doen wij door te kijken naar de mens achter de klant en de sollicitant. Ons doel is om op deze manier talenten te ontplooien en duurzame arbeidsrelaties te realiseren voor de lange termijn. Bij VasteJob bieden wij diverse banen aan binnen verschillende vakgebieden, wij vinden het namelijk belangrijk dat er perfecte matches ontstaan tussen werkgevers en werkzoekenden.    

De banen die wij aanbieden zijn vaste banen in onder andere de elektrotechniek, transport, logistiek en machinebouw. Dit zijn banen die zekerheid en transparantie bieden en waar je je zelf kan ontplooien. Ben jij benieuwd naar wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.  

Bekijk onze vacatures

Ben je op zoek naar een baan? Bekijk hier alle beschikbare vacatures!

Vacatures

Open sollicitatie

Wij zijn veel meer dan een uitzendbureau. Wij willen jou helpen aan een vaste baan in onder andere de metaalbewerking, logistiek, transport, verspaning en machinebouw.
Stuur een open sollicitatie

Op zoek naar een vaste job?

Bekijk vacaturesHoe werkt het?