Wat is maritiem?

Wat is maritiem?

Wat is maritiem en de betekenis van het begrip? Maritiem betekent letterlijk ‘betrekking hebbende op zee’. Dat is een heel breed begrip natuurlijk en daarom is het ook zo’n belangrijk begrip. Maritiem verwijst dus naar alles wat met de zee te maken heeft, maar het belangrijkste onderdeel daarvan is zeevaart. Maritiem en nautisch worden vaan als synoniemen van elkaar gebruikt, want ze hebben dezelfde betekenis.

Wat betekent maritieme geschiedenis?

De maritieme geschiedenis gaat over de handelingen en gebeurtenissen die samenhangen met het beging en de evolutie van de scheepvaart. De maritieme geschiedenis is heel belangrijk geweest voor het ontstaan van de moderne wereld. Door middel van scheepvaart konden mensen overzeese gebieden ontdekken. En met deze overzeese gebieden kon er weer gehandeld worden met spullen, specerijen en voedsel. Misschien was het overdragen van kennis nog belangrijker voor het ontstaan van de moderne wereld.  Het ontstaan en verloop van de scheepvaart heeft dus een belangrijk aandeel gehad in de ontwikkeling van de mensheid.

Wat is maritieme ruimtelijke ordening?

Maritieme ruimtelijke ordening (MRO) is een methode die ervoor kan zorgen dat verschillende aspecten die te maken hebben met de zee/oceaan samengebracht kan  worden. Het gaat hier voornamelijk over overheden, energiebeleid, industrie, instandhouding en recreatie.  Het doel is om ervoor te zorgen dat er een goede coördinatie is om informatie te verstrekken over beslissingen. Maritieme ruimtelijke ordening laat kaarten zien die een vollediger beeld van een maritiem gebied kunnen schetsen. Zo kan je zien waar een oceaangebied voor wordt gebruikt en waaruit de natuurlijke hulpbronnen en habitat bestaan.

Door middel van het ontwerpen van duidelijke nauwkeurige kaarten en de planmatige benadering van ruimtelijke ordening van de oceaan, kunnen gebruikers ervoor zorgen dat de conflicten worden geminimaliseerd. Het verlangen van MRO is dat er een gecoördineerde aanpak is van hoe onze oceanen worden gebruikt. Een gezond maritiem ecosysteem is dan ook cruciaal voor de wereld om op een juiste wijze te kunnen functioneren.

Welke maritieme functies zijn er?

Nederland heeft al honderden jaren maritieme functies. Deze maritieme functies hebben dan ook een rijke historie. Denk bijvoorbeeld aan de tijd dat Nederlandse schepen de hele wereld over gingen. Denk bijvoorbeeld aan scheepsjongens, matrozen, stuurmannen en schippers. Momenteel zijn er vele andere functies bijgekomen. Twee belangrijke functies zijn maritiem officier en maritiem ingenieur.

Wat is een maritiem officier?

Een Maritiem Officier is iemand die zich op een schip bezig houdt met het besturen van een schip. Daarnaast heeft een maritiem officier ook nog enkele andere belangrijke taken:

 • Het uitzetten van de navigatieroute van een schip
 • Verantwoordelijk zijn voor de juiste belading
 • He opletten op de veiligheid aan boord
 • Het leiding aan de bemanningsleden
 • Ervoor zorgen dat de hoofdmotoren in de machinekamer en andere installaties goed werken
 • Het controleren van de gang van zaken in de machinekamer
 • Het toezichthouden bij het laden en lossen van het schip bijvoorbeeld

Hoeveel verdien je als maritiem officier?

Er is momenteel een te kort aan Maritiem Officieren. Dit maakt de onderhandelingspositie van Maritiem Officieren tijdens sollicitaties erg sterk. Dit heeft een grote invloed op het salaris van een maritiem officier. Daarnaast hangt de hoogte van het salaris ook af van ervaring, het type schip, de grootte van het schip en het soort bedrijf waar de maritiem officier voor gaat werken.

Een Maritiem Officier verdient per maand gemiddeld € 3.300 bruto. Het salaris van een maritiem officier begint vaak op € 2.600 en het maximale bruto maandloon ligt op € 4.000 bij een 40-urige werkweek. Een maritiem officier is vaak wel weken/maanden weg van huis. Daar kan het salaris ook van afhangen.

Wat is een maritiem ingenieur?

Een ingenieur maritieme techniek houdt zich bezig met technische toepassingen op en in het water. Een maritiem ingenieur is bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en controleren van toepassingen voor een schip bijvoorbeeld. Ook geeft een maritiem ingenieur hier advies over.

De taken van een maritiem ingenieur zijn:

 • Het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van systemen, machines, schepen en toebehoren.
 • Gebruik maken van computer-, teken- en testprogramma’s.
 • Het doen van onderzoek naar kenmerken en effecten van systemen, machines, schepen en toebehoren.
 • Systemen, machines en toebehoren testen en aanpassen.
 • Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied.
 • Bewaken van de veiligheid en de naleving van regels en wetten.

Wat verdient een maritiem ingenieur?

Er is momenteel ook een te kort aan maritieme ingenieurs. Dit heeft ook invloed op de onderhandelingspositie van maritieme ingenieurs tijdens sollicitaties. Daarnaast hangt de hoogte van het salaris ook af van ervaring en wat voor soort bedrijf het is.

Een maritiem ingenieur verdient per maand gemiddeld € 3.500 bruto. Het salaris van een maritiem ingenieur begint vaak op € 2.600 en het maximale bruto maandloon ligt op € 4.900 bij een 40-urige werkweek.

Vastejob?

Het is onze missie om talenten te ontplooien. We beleven er plezier aan wanneer we mensen kunnen plaatsen in een actieve werkomgeving. Een werkomgeving waarin ruimte is voor persoonlijke groei, ambitie, stabiliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Neem gerust contact met ons op als u op zoek bent naar een vastejob!

Bekijk onze vacatures

Ben je op zoek naar een baan? Bekijk hier alle beschikbare vacatures!

Vacatures

Open sollicitatie

Wij zijn veel meer dan een uitzendbureau. Wij willen jou helpen aan een vaste baan in onder andere de metaalbewerking, logistiek, transport, verspaning en machinebouw.
Stuur een open sollicitatie

Op zoek naar een vaste job?

Bekijk vacaturesHoe werkt het?